Spammer’s digest

Преди няколко седмици получих поща, на която пишеше само адреса ми, но не и името на някой от домакинството. Писмото ми беше пратено от Рийдърс Дайджест и общо взето ме агитираше да си пратя някакви документи за някаква томбола (която освен това била във втория си кръг), при това възможно най-скоро, за да спечеля някакви 90 000 лева.

Аз на това му викам спам и веднага реших да им пиша гневно писмо, особено след като видях в извадката от правилника на томболата им, на последно място и с много много дребен шрифт, че информацията за всеки победител ще бъде предоставяна на който си я поиска.

Днес получих второ писмо от същия подател, пълно със сто неща – малки картончета, голям постер на някаква книга, някакви неща за попълване на данните ми, отново безсмислен текст, при това по много, който освен това е напечатан на сив фон, така че да нямаш никакво желание да го четеш. Някъде на гърба на хавата за данните ми се намираше и EULA-та или както там му викат в не-компютърния свят. Цитирам: „С настоящето изразявам своето съгласие личните ми данни (име и адрес) да бъдат предоставяни и разкривани от „Рийдърс Дайджест“ ЕООД на други администратори на лични данни за целите на маркетинга и рекламата на територията на Република България и Европейския съюз при спазване разпоредбите на Закона за защита на личните данни.“ Рядко съм имал по-добра причина да не искам 90 000 лева. Но удоволствието не свършва дотук.

Член 38 на Закона за защита на потребителя гласи „(1) Заблуждаваща е всяка реклама, която по какъвто и да е начин, включително по начина на нейното представяне, подвежда или може да подведе лицата, до които е адресирана или достига, и поради това може да повлияе на тяхното икономическо поведение или по тези причини нанася или може да нанесе вреди на конкурент.“

Намирам диплянките на Рийдърс Дайджест за нарушаващи този закон, защото те могат да подведат потребителя по няколко начина, например чрез т. нар. „Купон за подаръците-изненади“, който не е нищо повече от ония билетчета които ги продават в тотото и които се търкат с монета или нокът, за да се открият отдолу някакви неща, например 3 надписа „50 стотинки.“ В случая на билетчето пише, че може да откриеш една, две или три звезди под лъскавата хава, които съответно означават един, два или три подаръка-изненади. Когато изтърках лъскавото и видях три звезди всичко ми стана ясно. Има няколко неща, за които съм сигурен в тази вселена, и едно от тях е, че не печеля от билетчета с търкане. Никога. А някъде из стоте писма в плика пише, че можеш да получиш подаръците-изненади само ако си поръчаш и еди коя си книга на Рийдърс Дайджест. Еми не е толкова трудно да се подведеш, за да си вземеш трите подаръка, а?

Другото подобно в последния плик е „Карта за награда за бърз отговор“, която пак е с поленца за търкане, само че три, всяко от което под картинка на някаква кола и над цената на въпросната кола. В плика има и „ключ“, чиято цел е да изтърка тия поленца, щото ние стотинки си нямаме. На ключа има някакъв тъп номер от рода на PR 34. Идеята е, че под едно от тия поленца има същия номер. Защо не пише 1, 2 и 3 вместо md5-like кодове под колите на мен не ми е ясно, но хората са по-интелигентни от мен, явно. Не беше нужно да се казвам Алена, обаче, за да позная над коя цена ще е номерът на „индивидуалния“ ми ключ – най-високата, разбира се. В никой друг смислен конкурс, в който се печелят предметни награди, не се споменава цената на наградата, а тук е толкова очеизбождащо, че колата по средата (която, съвсем по случайност, ще спечеля аз) е с около 5000 лева по-скъпа от тази вляво от нея и с около 4000 – вдясно. Like, lame, dudes. Това също е подвеждаща реклама, защото по-бързо ще им дам личните си данни, които очевидно са това, което търсят нашите хора от Рийдърс Дайджест. Ако не си пратя документите до 7 дни, губя шанса да спечеля колата.. О, не!

Чудя се сега какво да правя. Ако не им пиша, дали ще продължат с болката? Само времето ще покаже. Засега определено не са успели да надвият моя мързел. Поне един e-mail да бяха оставили…

7 мнения за “Spammer’s digest”

  1. Първо, не съм ти бог. Второ, хобитата са в Историята :) Борда още не е тук, утре или вдругиден ще има пост по темата, който почти е написан, но Дайджеста ме удари в много болно място днес и нямаше как да не го обругая публично.

  2. boje s kwo se zanimawash. kwo stana s hobitata koito gi pishe w istoriqta.

    btw kak e nowiq bord ako e doshyl

  3. с “Рийдърс Дайджест” ЕООД не се занимавай. не познавам човек който да е спечелил от тях но всички ги знаят заради спама им.

  4. ama ti si pishesh i postovete predwaritelno. skoro i pari da pochnesh da pravish ot nego.

    yyy. bog si mi. imam edna twoq snimka… gola i ti se klanqm

  5. Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam Spam

  6. не е точно така. като имам малко повече време, ще ти обясня цялата идея на нещото и не толкова лошата му светлина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *